Home Przepisy Anyżowy filet z soli na warzywach julien

Anyżowy filet z soli na warzywach julien

by KuchennePrzyprawy.pl

Anyżowy filet z soli na warzywach julien

Składniki na 1 osobę:

  • jeden średni filet z soli
  • 150g mrożonych warzyw pokrojonych w słupki (julien)
  • 20ml likieru anyżowego Pernod lub mała szczypta ziaren anyżu
  • 40g masła
  • sól, pieprz, zioła według uznania

Przygotowanie:

Warzywa rozmrażamy, blanszujemy kilkadziesiąt sekund i wykładamy na folię aluminiową.

Na tak przygotowanych warzywach układamy oczyszczony filet z soli. Następnie rybę oprószamy solą, pieprzem, ziołami i na wierzch układamy masło. Całość skrapiamy likierem Pernod lub okraszamy szczyptą anyżu. Paczuszkę z folii szczelnie zakręcamy i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st.C. przez około 15-20minut lub na grillu.

Podawać z kuskusem lub młodymi ziemniakami.

Dopasowanie wina:

Intrygujący i niecodzienny smak ryby i delikatnych warzyw doskonale podkreśli kieliszek białego wytrawnego wina o średniej kwasowości i strukturze:  Gunn Estate Sauvignon Blanc, Apaltagua Reserva Chardonnay, Punset Arneis.

Wina do nabycia na www.alkoholeswiata.com

Anyżowy filet z soli na warzywach julien

Anyżowy filet z soli na warzywach julien

Anyżowy filet z soli na warzywach julien

Anyżowy filet z soli na warzywach julien

Anyżowy filet z soli na warzywach julien

Anyżowy filet z soli na warzywach julien

Może zainteresują Ciebie również....