Anyżowy filet z soli na warzywach julien
Składniki na 1 osobę:
- jeden średni filet z soli
- 150g mrożonych warzyw pokrojonych w słupki (julien)
- 20ml likieru anyżowego Pernod lub mała szczypta ziaren anyżu
- 40g masła
- sól, pieprz, zioła według uznania
Przygotowanie:
Warzywa rozmrażamy, blanszujemy kilkadziesiąt sekund i wykładamy na folię aluminiową.
Na tak przygotowanych warzywach układamy oczyszczony filet z soli. Następnie rybę oprószamy solą, pieprzem, ziołami i na wierzch układamy masło. Całość skrapiamy likierem Pernod lub okraszamy szczyptą anyżu. Paczuszkę z folii szczelnie zakręcamy i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st.C. przez około 15-20minut lub na grillu.
Podawać z kuskusem lub młodymi ziemniakami.
Dopasowanie wina:
Intrygujący i niecodzienny smak ryby i delikatnych warzyw doskonale podkreśli kieliszek białego wytrawnego wina o średniej kwasowości i strukturze: Gunn Estate Sauvignon Blanc, Apaltagua Reserva Chardonnay, Punset Arneis.
Wina do nabycia na www.alkoholeswiata.com