Ta mocno aromatyczna przyprawa to nic innego, jak pestka tzw. Wonnej Wiśni (łac. Cerasus mahaleb) zwanej też Antypką. Antypka, wiśnia wonna (prunus mahaleb) to krzew lub niewielkie drzewo, które rośnie w Europie oraz w zachodniej i środkowej Azji. Drzewo osiąga od 3 do 10 metrów wysokości. Dojrzałe owoce są czarne, a wewnątrz jasne. W pestkach antypki są małe, beżowe, owalne nasiona. Nasiona te suszy się i mieli, a potem używa jako przyprawy do chleba i wyrobów cukierniczych, a także do wyrabiania sera (m.in. Nablusi). Ich smak to coś pomiędzy gorzkim migdałem, a wiśnią. Przyprawa jest popularna w Turcji i na Bliskim Wschodzie, ale używa się ich także w Grecji (jej tutejsza nazwa to Mahlepi). Nasiona z pestek antypki są dość miękkie i mają gorzki, orzechowy smak. Na Bliskim Wschodzie nasiona są sprzedawane w dwóch postaciach tzn. zmielone lub w całości.
Antypka – Wonna Wiśnia
Poprzedni