Jagody acai są owocami palmy Acai, rosnącej w tropikalnym klimacie Ameryki Środkowej i Południowej, na bardzo wilgotnych terenach. Roślina ta owocuje dwukrotnie w ciągu roku. Niewielkie owoce rosną w dość dużych gronach, liczących około 800 jagód. Każda z nich zawiera dużą, pojedynczą pestkę i małą ilość cienkiego, ale mięsistego miąższu. Owoce są nietrwałe i bardzo szybko się psują.
Owoce są bardzo nietrwałe i szybko się psują, w związku z tym świeże jagody dostępne są tylko w miejscu, w którym są uprawiane. Można je jednak mrozić i suszyć, w takiej też postaci najczęściej są sprowadzane. Jagody acai stanowią doskonały składnik soków, gazowanych i niegazowanych napojów bezalkoholowych. W Brazylii acai często podaje się z tapioka i cukrem. W Polsce przetworzone jagody dostępne są głównie w sklepach ze zdrową żywnością.
Kolor Owoce maja purpurową lub zieloną skórkę.