Home Przyprawy krajowe Majeranek

Majeranek

by KuchennePrzyprawy.pl

Majeranek jest kolejnym ziołem bardzo często spotykanym w kuchni.

Majeranek zazwyczaj dodajemy do potraw ciężko strawnych, czyli grochu, kapusty czy też ci i tłustych mięs. Majeranek, kiedy jest jeszcze żywą roślinką ma bardzo delikatne listki po ich dojrzeniu poddaje się je suszeniu na skutek, czego tworzą bardzo aromatyczną mieszankę. Majeranek oprócz walorów zapachowych ma też wartościowe walory smakowe i lecznicze, ponieważ reguluje nasze trawienie. Dzieje się tak a nie inaczej, ponieważ zawiera bardzo duże ilości garbników, które pomagają we wszelkiego typu nie strawnościach. Majeranek można też pijąc jako wywar wtedy herbatka tak ma właściwości uspokajające. Co jest bardzo ważne sól można zastępować majerankiem, ponieważ ma bardzo wyrazisty smak jest to bardzo zdrowe dla naszego organizmu, ponieważ nadmierna ilość soli szkodzi na trawienie. Zasady uprawy tego zioła są bardzo zbliżone do bazylii, czyli wystarczy tylko posadzić je w miejscu nasłonecznionym, aby roślinka rozwijała się prawidłowo.

Majeranek jest świetną przyprawą do różnego rodzaju zup 🙂 jak również przy produkcji kiełbas.

majeranek

Może zainteresują Ciebie również....