Orzechy macadamia mają wyjątkowo twardą łupinę, nawet dziadek do orzechów nie jest w stanie jej rozłupać. Kupuje się je więc bez łupinek. Mają największą zawartością tłuszczu spośród wszystkich orzechów – aż 76 procent! – dlatego szybko jełczeją i raczej nie nadają się do długiego przechowywania. Najlepiej smakują w ciastach – słodkim wypiekom nadają delikatny, maślany smak. Ojczyzną tych orzechów jest Australia.
Orzechy macadamia wywodzą się prosto z dalekiej Australii. Zbliżone wielkością do orzechów laskowych, mają wyjątkowo twardą łupinkę, dlatego kupuje się je już wyłuskane i gotowe do jedzenia. Doskonale pasują do farszów, słodkich kremów i do dekoracji ciast i ciasteczek, nadając im maślany i delikatny smak. Prażone i lekko solone mogą być smaczną przekąską. Ich spożycie wyraźnie obniża poziom niepożądanego dla zdrowia cholesterolu, co w konsekwencji redukuje ryzyko wystąpienia chorób w całym układzie krążenia. Dodatkowo orzechy macadamia zawierają selen i kwas solny – skuteczne w walce z rakiem.