Zastosowanie
Ze względu na smak, delikatny aromat oraz twardą i chrupką strukturę, znajduje zastosowanie w gastronomii. Idealne do marynowania, smażenia oraz duszenia (doskonały produkt do mączki grzybowej). Głównie jako dodatek do dań. Kurki wyśmienicie komponują się z daniami mięsnymi, jajecznymi: jajecznicą, omletami, zupami a także sosami i farszami. Zaleca się by podczas konserwowania czy też duszenia łączyć je z innymi bogatymi w śluz grzybami.
Opis kapelusza
Kapelusz kurki jest gładki, w kolorze jasnożółtym lub pomarańczowym, kształt wypukły, wywinięty na brzegach. Kapelusz może osiągać średnicę 12cm jednak najczęściej ma od 1 do 7cm. Wewnętrzna część kapelusza pokryta jest żylastymi blaszkami. Jasnożółty miąższ jest mięsisty i przyjemny w smaku i zapachu.
Opis trzonu
Trzon kurki jest twardy, jego długość może osiągać do 7cm, a grubość 0,8-2,5cm. Ma walcowaty kształt u góry lekko rozszerzony.
Występowanie
Występuje w Europie, Ameryce, w lasach iglastych i mieszanych, najczęściej przy sosnach, ale również w wysokich trawach.
Nazwa regionalna lub potoczna
Kurka
Poprzedni