Cebula jest niezbędnym składnikiem wielu potraw. Nadaje im specyficzny smak i aromat.
Cebula jest używana nie tylko jako przyprawa, ale również samodzielnie jako główny składnik wielu potraw. Podczas przygotowywania posiłków możemy korzystać z cebuli białej, żółtej albo czerwonej.
Cebula biała – jest niewielka w porównaniu do żółtej, a w smaku bardziej delikatna. Spożywa się ją najczęściej na surowo, jako dodatek m.in. do sałatek i sosów. Można ją również marynować. Wspaniale smakuje z sosem winegret i co najważniejsze – jest lekkostrawna.
Cebula dymka – młoda cebulka sprzedawana w pęczkach, wraz ze szczypiorem. Delikatniejsza w smaku od zwykłej białej cebuli, używana do dań na zimno: sałatek, popularna w kuchni chińskiej.
Biała cebula czosnkowa – biała odmiana cebuli o aromacie czosnku. Łagodniejsza w smaku, chrupiąca. Lepiej tolerowana przez wrażliwe wątroby niż tradycyjna.
Cebula żółta – jej specyficzny smak sprawia, że używana jest do wielu dań, m.in. sałatek, sosów, mięs, ryb, smażonych i duszonych potraw, a także do farszów.
Cebula czerwona – podobnie jak cebulę białą je się ją na surowo. Jest znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju surówek i sałatek. Ze względu na swój specyficzny kolor sprawdza się również jako dekoracja potraw. Jej odmianą jest słodka cebula krymska, którą można chrupać na surowo jak jabłko.
Najbardziej znane potrawy z cebuli to:
cebulki po hiszpańsku (cebulki pieczone z oliwą, pietruszką i cytryną),
cebulowa zapiekanka (cebula smażona na maśle, z dodatkiem wina, ułożona obok żółtego sera na białym chlebie),
cebula nadziewana (gotowana cebula nadziewana mięsem smażonym na maśle, jajkiem i ziołami),
sos cebulowy (cebula ucierana z mąką, śmietaną, masłem i przyprawami),
zupa cebulowa (z masłem, białym winem, żółtym serem, grzankami i przyprawami),
sałatka z cebuli i orzechów (z dodatkiem majonezu, rzodkiewki, zielonej pietruszki i przypraw),
twarogowa pasta z dodatkiem cebuli (pozostałe składniki: masło, czosnek, jogurt naturalny lub śmietana)
Najlepiej smakuje świeża cebula. Są jednak tacy, których to nie przekonuje i sięgają po inne jej postacie, m.in. po cebulę:
granulowaną,
prażoną,
smażoną,
w płatkach.