Home Przyprawy świata Hyzop

Hyzop

by KuchennePrzyprawy.pl

Uważa się, że roślina ta pochodzi z rejonów basenu Morza Śródziemnego.
Aromatyczna i nieznacznie gorzka.

Zawartość olejków eterycznych jest raczej niewielka (0,3 – 0,9%), głównie występują cyneol, β-pinen oraz różne bicylkiczne pochodne monoterpenów (L-pinokamfen, kamfen, izopinokamfen, izopinokamfon, pinokarwon).

Jak wiele innych roślin z rodziny jasnotowatych, hyzop zawiera duże ilości gorzkich związków o właściwościach przeciwutleniających: taniny – związki fenolowe o szkielecie diterpenoidowym, (karnozol, kwas karnozolowy), depsydy kwasu kawowego (=kwas 3,4-dihydroksycynamonowy) oraz różne kwasy triterpenoidowe (kwas ursolowy oraz oleanolowy).

Zastosowanie
Roślina o ciemnoniebieskich kwiatach ma niewielką wartość przyprawową, głównie, dlatego że jej aromat jest bardzo słaby (i prawie całkowicie zanika w wyniku suszenia), a smak jest raczej cierpki. Można ją jednak stosować do prostych, wiejskich potraw takich jak ziemniaki czy zupa fasolowa, podawanych z tłustym mięsem. Inne przepisy, zalecają stosowanie jej do przyprawiania cielęciny oraz kurczaka, gdzie może być ciekawym zastępnikiem szałwii. Hyzop przypomina szałwię delikatną goryczką, lecz różni się zapachem.

hyzop

Może zainteresują Ciebie również....