Uważa się, że roślina ta pochodzi z rejonów basenu Morza Śródziemnego.
Aromatyczna i nieznacznie gorzka.
Zawartość olejków eterycznych jest raczej niewielka (0,3 – 0,9%), głównie występują cyneol, β-pinen oraz różne bicylkiczne pochodne monoterpenów (L-pinokamfen, kamfen, izopinokamfen, izopinokamfon, pinokarwon).
Jak wiele innych roślin z rodziny jasnotowatych, hyzop zawiera duże ilości gorzkich związków o właściwościach przeciwutleniających: taniny – związki fenolowe o szkielecie diterpenoidowym, (karnozol, kwas karnozolowy), depsydy kwasu kawowego (=kwas 3,4-dihydroksycynamonowy) oraz różne kwasy triterpenoidowe (kwas ursolowy oraz oleanolowy).
Zastosowanie
Roślina o ciemnoniebieskich kwiatach ma niewielką wartość przyprawową, głównie, dlatego że jej aromat jest bardzo słaby (i prawie całkowicie zanika w wyniku suszenia), a smak jest raczej cierpki. Można ją jednak stosować do prostych, wiejskich potraw takich jak ziemniaki czy zupa fasolowa, podawanych z tłustym mięsem. Inne przepisy, zalecają stosowanie jej do przyprawiania cielęciny oraz kurczaka, gdzie może być ciekawym zastępnikiem szałwii. Hyzop przypomina szałwię delikatną goryczką, lecz różni się zapachem.