Mak jest popularną rośliną jednoroczną lub wieloletnią. Rośnie na terenie całej Europy. Od wielu lat znane są jego właściwości lecznicze. Najbardziej do tego nadaje się odmiana mak lekarski, Posiada ona sporej wielkości, piękne kwiaty o prawie wszystkich kolorach bez żółtej i niebieskiej. Mogą być one pojedyncze lub pełne. Ich duża ilość odmian sprawia, że jest rośliną. Charakterystyczną cechą maków jest to, że po złamaniu wydzielają sok mleczny. Wielu ogrodników lubi maki i je hoduje, ale wielu ich chce się za wszelką cenę pozbyć i uważają je za chwasty.
Uprawa:
Maki potrzebują dość żyznej ziemie. Bardzo silnie nasłonecznione miejsce jest jego drugim bardzo ważnym wymaganiem. W takich warunkach rosną najszybciej i kwitną najobficiej. Wysiewać można je przez cały czas począwszy od kwietnia, skończywszy jesienią. Rozmnożywszy mak tym sposobem otrzymamy najczęściej rośliny o innych cechach niż tego pragniemy, dlatego warto się zastanowić nad rozmnożeniem maku poprzez sadzonki. Jest on o wiele trudniejszy, ale możemy otrzymać taką samą roślinę jak roślina macierzysta. Należy pobrać sadzonki, od rośliny, ale z grudką ziemi, inaczej może się nie przyjąć. Potem czeka nas długie hodowanie kwiatu w doniczce, dopiero po pewnym czasie można przesadzić ją do ziemi. Najczęstsze choroby maku to: mączniak rzekomy maku, czarna zgorzel maku, tuszel makowiec i mszyca trzmielinowo-burakowa.
Zastosowanie:
Najczęściej mak kwiat ten uprawia się na rabatach. Charakterystyczną cechą jest to, że po ścięciu bardzo szybko usycha. Maki nadają się na ogrody skalne. Można je, także spotkać często rosnące dziko na łąkach i polach. Można posadzić ją wraz z roślinami bylinowymi w niewielkiej ilości albo pojedyncze sztuki na trawniku.
Przyprawa i jej zastosowanie:
Przyprawę stanowią nasiona maku. Nasiona mają korzenny, lekko słodkawy smak. W gastronomi mak wykorzystuje się jako nadzienie do potraw mącznych i ciast. Nasionami maku posypuje się pieczywo. Wschodnia kuchnia wykorzystuje mak jako przyprawy do dań mięsnych. Z maku tłoczony jest olej rośliny a wytłoczyny stanowią paszę dla zwierząt.
Właściwości i działanie lecznicze:
Nasiona maku zawierają duże ilości składników mineralnych, białka, cukry i kwasy organiczne. Nasiona pobudzają apetyt.