Nane – czyli turecka mięta pieprzowa ma przyjemny aromat, ponadto wspomaga trawienie, ma działanie uspokajające, działa rozkurczowo, co przynosi ulgę w dolegliwościach menstruacyjnych. Polecana jako dodatek do drobiu, wieprzowiny, baraniny, warzyw i ryb, sosów, lasagne, makaronów, sałatek, herbaty. Można przyrządzić również napar: zaparzamy 1 łyżkę suszu ok. 5-8min wrzącą wodą. Mięta Nane ma słodki, wyrazisty smak.
Napar z liści Mięty Nane ułatwia trawienie, leczy niestrawność i wzdęcia. Inhalacje natomiast łagodzą objawy kataru. Mięta ta działa przeciwbólowo, przeciwskurczowo, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i żółciotwórczo.
Sposób przyrządzania:
1 łyżeczkę na filiżankę zalać wodą o temp. 96°C, parzyć 5-7 minut.