Asafedyta – To przyprawa niezbędna w kuchni indyjskiej, zwłaszcza dla osób, które ze względów zdrowotnych lub ideologicznych nie spożywają cebuli i czosnku. Jednak niektóre dania nie mogłyby istnieć bez charakterystycznego cebulowego aromatu. Co wtedy zrobić? Okazuje się, że można go osiągnąć przy pomocy podsmażonej asafetydy. Przy tym nie obciąża wątroby tak jak jej odpowiedniki, wręcz przeciwnie posiada wiele leczniczych właściwości.
Asafetyda pochodzi z Azji, otrzymuje się ją z gumy wyciekającej z naciętych łodyg lub korzenia zapaliczki cuchnącej (Ferula assa-foetida). Można ją spotkać m.in. w Indiach, Iranie i Afganistanie. Zyskała sobie popularność zwłaszcza w Indiach, gdzie jedzenie cebuli i czosnku zabraniają niektóre zasady religijne. W Indiach używa się jej do przyrządzania potraw wegetariańskich o specyficznym wyrazistym smaku, pomimo braku cebuli i czosnku. Podobno w Europie była znana już w starożytności, jednak tam podawano ją do jagnięciny.