Składniki:
– 500 ml kwaśnego mleka
– 2 jajka
– 2 łyżki naturalnego miodu
– 2,5 szklanki mąki pszennej
– 3 łyżeczki sody oczyszczonej
– 40 dag jabłek
– cukier kokosowy
– owoce maliny, jeżyny lub inne
Sposób wykonania:
Do miski przesypujemy mąkę pszenną, dodajemy sodę oczyszczoną, cukier kokosowy oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Całość mieszamy
Kwaśne mleko przelewamy do miseczki. Dodajemy żółtka i miód naturalny. Miksujemy. Następnie dodajemy suche produkty i ponownie mieszamy.
Jabłka obieramy, oczyszczamy, i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Białka ubijamy na sztywną masę. Do ciasta dodajemy jabłka, białka i razem delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy ciasto dużą łyżką
Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z dwóch. Usmażone racuchy wykładamy na papierowy ręczniczek.
Ostudzone racuchy posypujemy wiórkami kokosowymi, śmietaną i owocami.
Smacznego! 🙂
Kokosowe racuchy
Poprzedni