Ksylitol pozwala cieszyć się słodyczą bez potrzeby martwienia się o zdrowie, jest bowiem najlepszym zamiennikiem cukru, zdrowym i naturalnym. Występuje w owocach i warzywach, produkowany jest nawet przez ludzki organizm, najczęściej jednak pozyskiwany jest z brzozy. Wygląda i smakuje jak zwykły cukier, jest jednak słodszy od sacharozy (co pozwala używać go znacznie mniej dla uzyskania podobnego efektu), zawiera do tego o 40% mniej kalorii i aż o 75% mniej węglowodanów i nie pozostawia po sobie nieprzyjemnego posmaku. Nie fermentuje w układzie pokarmowym jak zwykły cukier. Jego powolne przyswajanie przez organizm korzystnie stymuluje odpowiednie tempo produkcji insuliny.
Ze względu na działanie zasadotwórcze ksylitol nie tylko nie powoduje próchnicy – może również zwalczać jej już istniejące ogniska, wspomaga leczenie rozmaitych infekcji i zapobieganie im, działa antybakteryjne.
Wskazany jest dla osób, dla których – z przyczyn zdrowotnych – cukier jest całkowicie zabroniony (chorzy na cukrzycę, osoby z problemami z nadkwasotą).
Ksylitol
Poprzedni