Przewłoka czarna (Smyrnium olusatrum), aromatyczna roślina dwuletnia lub bylina pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego zwana w średniowieczu pietruszką aleksandryjską. Niegdyś stosowana w celach leczniczych dzisiaj jest używana jako roślina przyprawowa. Przewłoka czarna może być mylona z lubczykiem lub arcydzięglem litworem. Ma ona inne liście o zaokrąglonych końcach, głębokich wcięciach, jasnozielone i błyszczące. Wszystkie części rośliny mają wartość użytkową. Korzeń wykopuje się w drugim roku wegetacji i gotuje podobnie jak pasternak. Młode łodygi przygotowuje się jak szparagi. Surowe liście i pączki kwiatów mogą być dodatkiem do sałatek i potraw mięsnych. Zmielone nasienie używa się jako przyprawę do potraw. Napar z suszonych liści i wywar z korzenia ma właściwości odżywcze i poprawiające apetyt.
Przewłoka czarna
Poprzedni