Rokietta siewna znana jako rukola jest rośliną pochodzącą z rejonu Morza Śródziemnomorskiego. Należy do grupy roślin kapustowatych. Rokietta siewna (kwiat, nasiona i liście) są doskonałą przyprawą. Z nasion uzyskuje się olej przyprawowy (tzw. jamba) o bardzo ostrym i piekącym smaku. Również z nasion można przygotować pastę przyprawową podobną do musztardy. Świeże listki rokietty, wykorzystuje się w kuchni do wielu potraw. Najczęściej w potrawach pochodzenia włoskiego jak: risotto z makaronem, pizza z dodatkiem świeżych listków rokietty. Jest doskonałym dodatkiem do sałatek i twarogów, mozzarelli, potraw z jaj i zimnych przekąsek. Rukolę spożywa się na surowo,najlepiej młode listki, ponieważ stare stają się gorzkawe, można ją gotować. Najczęściej podaje się po krótkim podsmażeniu na oliwie. Liście rokietty poprawiają smak sałaty, nadając lekko gorzkawą nutę.