Sól ziołowa to aromatyczna mieszanka soli morskiej, ziół i przypraw takich jak: cebula, papryka słodka, pieprz czarny mielony, bazylia, cząber, glutaminian sodu (wzmacniacz smaku).
Sól ziołowa to przyprawa, a zarazem doskonały konserwant, towarzyszy ludziom od zarania dziejów – wspomina o niej Biblia, a rzymski filozof i historyk Plutarch określił ją jako najszlachetniejszy z pokarmów. Była też jednym z powodów, dla których plemiona prehistoryczne osiedlały się w tych, a nie innych miejscach – w czasach, kiedy przechodzono do rolniczego trybu życia, posiadanie w pobliżu źródła soli było bardzo pomocne, chociażby do konserwacji żywności. Sól, nazywana często „białym złotem”, była bardzo cenionym produktem. Starożytni Grecy uważali ją nawet za dar bogów. Ponieważ była przedmiotem pożądania, łatwo można było zbić na niej majątek. Dlatego też dość szybko obłożono ją rozmaitymi podatkami i poddano ścisłej kontroli.