Masło kakaowe (tłuszcz kakaowy, olej kakaowy) to jadalny, stały tłuszcz roślinny otrzymywany z nasion dojrzałych owoców kakaowca właściwego stanowi około 50% suchej masy nasion. Dojrzałe owoce kakaowca są ścinane i w celu uzyskania masła kakaowego oczyszczone ziarna poddaje się wytłaczaniu na ciepło. Pozostałość tzw. kuch kakaowy wykorzystywany jest do produkcji kakao.
W przemyśle spożywczym masło kakaowe wykorzystywane jest przy produkcji słodyczy, a przede wszystkim jest jednym z podstawowych składników czekolady, przy czym samo masło kakaowe ma jedynie delikatny czekoladowy smak i zapach. Stanowi jedyny, pochodzący od kakaowca składnik czekolad białych, które w ogóle nie zawierają kakao. Dzięki temperaturze topnienia
masła kakaowego, która jest tylko nieznacznie niższa od temperatury ciała – czekolada może rozpływać się w ustach. Ze względu na stosunkowo wysoką cenę w nieszlachetnych czekoladach masło kakaowe zastępowane jest częściowo emulgatorami np. lecytyną.
Masło kakaowe
Poprzedni