Co potrzebujemy?
*1,5 szklanki wody
*40 g świeżych drożdży
*2 łyżeczki cukru
*600 g mąki pszennej
*4 łyżki oliwy do ciasta i odrobina oliwy do posmarowania ciasta i blach
*1 łyżeczka soli
Przygotowanie :
W 3/4 szklanki ciepłej wody rozpuścić drożdże z 2 łyżeczkami cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut.
Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie. Stopniowo wlewać we wgłębienie rozpuszczone drożdże, mieszać. Dodać drugą połowę wody (również letniej) oraz oliwę, wymieszać wszystko łyżką.
Gdy składniki już się połączą, wyjąć ciasto na stolnicę, dodać sól i zagniatać je przez ok.10 minut. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Uformować kulę z ciasta, wysmarować oliwą i włożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 30-60minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i wyrabiać jeszcze przez chwilę na stolnicy. Podzielić na 2 części.
Blaszki posmarować oliwą, wyłożyć ciastem i rozpłaszczyć je dłonią, uformować brzegi, ponownie przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do temp. 250C. Ciasto wysmarować sosem do pizzy (przepis na sos do pizzy – tutaj). Można użyć dowolnych dodatków do pizzy.
Gdy piekarnik już się nagrzeje, włożyć do niego blaszki z puszystym ciastem na pizzę, piec ok. 15-20 minut aż ciasto się zarumieni.
I pizza gotowa :), a przecież najważniejsze jest ciasto!