Składniki:
sałata masłowa – 1 główka lub mix sałat
ser żółty – 50g
piersi z kurczaka – 300g
grzanki czosnkowe – 3/4 szklanki
sos czosnkowy (majonez, jogurt naturalny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku)
sól, pieprz, przyprawa gyros
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy sos : trzy łyżki jogurtu naturalnego mieszamy z trzema łyżkami majonezu oraz dodajemy trzy ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę (sos trzymamy przez chwilkę w lodówce).
- Myjemy sałatę, szatkujemy i wrzucamy do miski, w której zamierzamy ją podać lub wrzucamy gotowy mix sałat 🙂
- Sos wyciągamy z lodówki i mieszamy go potem dokładnie z sałatką.
- Kurczaka kroimy w kosteczkę, marynujemy (według uznania np. przyprawą gyros, lub pieprzem, solą) smażymy po czym pozostawiamy do ostudzenia.
- Kolejno na sałatkę z sosem układamy kurczaka, trochę startego sera, a na koniec posypujemy grzankami i delikatnie wszystko ze sobą mieszamy.
- I to już wszystko! Smacznego!