Borówka brusznica nazywana jest także borówką czerwoną. Jest to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych. Występuje na terenie całej półkuli północnej w strefie umiarkowanej i chłodnej. W Polsce cieszy się popularnością zarówno na terenach niżowych jak i w górach. W niektórych rejonach Polski znana jest jako „gogodze”.
Stosowana zarówno jako roślina lecznicza jak i przyprawa w sztuce kulinarnej. Jej liście zawierają glikozydy: arbutynę, metyloarbutynę i erykolinę; kwasy organiczne, garbniki katechinowe, antocyjany oraz witaminy B1, B2, PP i C. Ma właściwości moczopędne, przeciwbiegunkowe, antyseptyczne i ściągające. Owoce działają regulująco na czynności trawienne.
W Polsce z owoców borówki brusznicy robi się galaretki z dodatkiem gruszki, zwykle używane do ciemnych mięs i dziczyzny. Galaretka borówkowa jest podstawą prawdziwego sosu Cumberland.