Przyprawa uniwersalna, nadająca się niemal do wszystkich potraw, ponieważ nadaje im delikatny i aromatyczny smak. Stanowi ona mieszankę starannie i dokładnie wyselekcjonowanych przypraw i ziół stosowanych w zdrowej kuchni. W jej skład wchodzą: gorczyca, kolendra, cebula, pieprz, papryka, tymianek, majeranek, ziele angielskie, marchew, kminek, lubczyk, czosnek, sól i cukier. A do jej właściwości należy m.in. przyspieszanie przemiany materii i oczyszczanie organizmu z toksyn, wspomaga naturalne procesy trawienia i odchudzania. Stosowana jest ona głównie do sosów, zup, kanapek, bulionów, makaronu, ryżu i dań z mięsa oraz do zagęszczania i zaciemniania sosów mięsnych. Ma zastosowanie także jako dodatek do panierki, podczas smażenia schabu, ryb i kurczaka- należy ją wówczas dodać do bułki tartej.
Zioła Małgosi
Poprzedni