Home Przepisy Wieprzowina po bristolsku

Wieprzowina po bristolsku

by KuchennePrzyprawy.pl

Składniki:

  • – 5 kg łopatki wieprzowej z kością
  • – suszony rozmaryn oraz tymianek
  • – zmielona gałka muszkatołowa
  • – oliwa z oliwek
  • – cydr (1 litr)
  • – sól, pieprz

Składniki salsy:

  • 2 świeże papryczki chilli
  • 3 cebule
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • ziele angielskie
  • 3 limonki
  • kawałek imbiru wielkości kciuka, obranego ze skórki
  • kilka liści laurowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • oliwa z oliwek
  • pęczek świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 240 stopni C.
  2. Natrzyj mięso solą, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem, gałką muszkatołową i oliwą.
  3. Włóż mięso do formy. Wlej do formy 0,5 l cydru i wstaw mięso do piekarnika na 30 minut. Gdy wierzch zacznie się przypiekać, zmniejsz temperaturę do 130 stopni C.
  4. Po godzinie pieczenia wlej resztę cydru i piecz do czasu, gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości (może to potrwać kilka godzin). W połowie pieczenia przykryj mięso folią aluminiową.
  5. Zmiksuj blenderem papryczkę chilli, trochę odlanego sosu z mięsa (nie odlewamy całego!), cebulę, przyprawy, sok z limonki, imbir, liście laurowe, czosnek, miód i odrobinę oliwy z oliwek. Miksuj składniki aż powstanie sos o konsystencji salsy. Następnie przelej salsę do sosu z mięsa. Dopraw wedle uznania.
  6. Ponacinaj mięso, wylej na nie salsę i dopilnuj, aby dostała się także do środka. Posyp wierzch mięsa kolendrą. Podawaj z sokiem z jabłek.

Smacznego!

 

60

Może zainteresują Ciebie również....