Składniki:
- – 5 kg łopatki wieprzowej z kością
- – suszony rozmaryn oraz tymianek
- – zmielona gałka muszkatołowa
- – oliwa z oliwek
- – cydr (1 litr)
- – sól, pieprz
Składniki salsy:
- 2 świeże papryczki chilli
- 3 cebule
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- ziele angielskie
- 3 limonki
- kawałek imbiru wielkości kciuka, obranego ze skórki
- kilka liści laurowych
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- oliwa z oliwek
- pęczek świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
- Nagrzewamy piekarnik do 240 stopni C.
- Natrzyj mięso solą, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem, gałką muszkatołową i oliwą.
- Włóż mięso do formy. Wlej do formy 0,5 l cydru i wstaw mięso do piekarnika na 30 minut. Gdy wierzch zacznie się przypiekać, zmniejsz temperaturę do 130 stopni C.
- Po godzinie pieczenia wlej resztę cydru i piecz do czasu, gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości (może to potrwać kilka godzin). W połowie pieczenia przykryj mięso folią aluminiową.
- Zmiksuj blenderem papryczkę chilli, trochę odlanego sosu z mięsa (nie odlewamy całego!), cebulę, przyprawy, sok z limonki, imbir, liście laurowe, czosnek, miód i odrobinę oliwy z oliwek. Miksuj składniki aż powstanie sos o konsystencji salsy. Następnie przelej salsę do sosu z mięsa. Dopraw wedle uznania.
- Ponacinaj mięso, wylej na nie salsę i dopilnuj, aby dostała się także do środka. Posyp wierzch mięsa kolendrą. Podawaj z sokiem z jabłek.
Smacznego!