Składniki:
– 400 g ryżu
– 1 litr bulionu drobiowego
– pół szklanki wytrawnego białego wina
– 50 g masła
– 60 g parmezanu
– 30 g cebuli
– szczypta szafranu (najlepiej nitek)
Cebulę drobno siekamy i szklimy na 2-3 łyżkach masła. Najlepiej użyć do tego naczynia o dość grubym dnie. Dodać ryż i podsmażyć aż stanie się przezroczysty. Wtedy dolewamy wino i czekamy aż odparuje. Podobnie robimy z bulionem, przy czym wlewamy go porcjami. Na przykład po pół szklanki lub nawet mniej. Kiedy jedna porcja bulionu odparuje, wlewamy następną. Po 15-20 minutach ryż powinien być już ugotowany. Pod koniec gotowania dodajemy nitki szafranu rozpuszczone w łyżce bulionu. Kiedy ryż jest już prawie gotowy dodajemy resztę masła oraz parmezan. Mieszamy całość przez kilkanaście sekund i możemy podawać. Na talerzach risotto można dodatkowo posypać parmezanem.