Home Przyprawy świata Papryka Habanero

Papryka Habanero

by KuchennePrzyprawy.pl

Owoce papryki habanero (Capsicum chinense) są jednymi z najbardziej pikantnych i ostrych w smaku. Roślina pochodzi z Ameryki Południowej, z rejonu Amazonii (Brazylia, Kolumbia). Najostrzejszą papryczką z tego gatunku jest Red Savina Habanero, która była przez lata uważana za najostrzejszą paprykę świata (w rzeczywistości najostrzejsza jest indyjska Naga Jolokia).

Po odkryciu Ameryki gatunek szeroko rozpowszechnił się w uprawie i gdy botanicy w XVII wieku opisali go po raz pierwszy, mylnie uznali za ojczyznę Chiny (stąd nazwa naukowa). Wbrew nazwie „habanero” (jęz. hiszp. pochodzący z Hawany), rośliny z tego gatunku rzadko występują na Kubie. Uprawiane są głównie na półwyspie Jukatan w Meksyku (żółte i pomarańczowe odmiany) oraz na Karaibach (czerwone).

habanero

Może zainteresują Ciebie również....