Melisa jest ziołem wieloletnim o zapachu zbliżonym do cytryny. Melisa lekarska była ulubionym ziołem pszczelarzy w starożytnych czasach. Pocierali oni zgniecionymi, świeżymi liśćmi ule, aby zachęcic pszczoły do powrotu.
Rodzajowa nazwa „Melissa” pochodzi od greckiego słowa „pszczoła”. Melisa lekarska rośnie do wysokości około 90cm. Kwiaty melisy lekarskiej są białe lub żółtawe i pojawiają się od czerwca do września. Liście melisy lekarskiej emitują silny, cytrynowy zapach i są koloru jasno zielonego o owalnym kształcie.
Melisa jest wspaniałym, naturalnym lekiem na skołatane nerwy oraz podnoszącym ducha. Melisa lekarska posiada szczególne pokrewieństwo z układem trawiennym. Pomaga uspakajać i łagodzić nudności i wymioty; pobudza apetyt, łagodzi kolkę, czerwonkę, zapalenie okrężnicy oraz problemy trawienne związane z nerwowością. Melisa lekarska jest użyteczym lekarstwem, wtedy, gdy nerwowość i depresja powodują szybkie bicie serca (palpitacje), kłucia serca lub nieregularne bicie serca. Melisa lekarska relaksuje spazmy powodujące bóle miesiączkowe, łagodzi objawy PMS (depresja, niecierpliwość, bezsenność, itp). Melisa lekarska jest dobrym środkiem na bóle głowy, migreny, zawroty głowy oraz dźwięczenie w uszach. W połączeniu z lipą, melisa lekarska obniża ciśnienie krwi. Gorąca herbata z melisy lekarskiej powoduje pocenie się, a co za tym idzie obniża goraczkę. Melisa lekarska jest wspaniałym lekiem dla dzieci w czasie przeziębień, grypy, kaszlu i kataru. Właściowości redukujące nadmiar flegmy znalazły zastosowanie w leczeniu oskrzeli, jak również w czasie meczącego kaszlu i astmy. Melisa lekarska jest dobrym środkiem przeciwko alergiom. Właściwości przeciwwirusowe melisy lekarskiej znalazły zastosowanie w leczeniu opryszczki.
Liście melisy – zarówno świeże, jak i suszone – to także doskonały dodatek do potraw, zwłaszcza do sałatek i zup. Nadają potrawie cytrynowy aromat.