Home Przyprawy świata Kozieradka

Kozieradka

by KuchennePrzyprawy.pl

Kozieradka – przyprawa korzenna wytwarzana z nasion kozieradki pospolitej. Nasionka są jasnobrązowe, spłaszczone, o długości 2-3 mm. Mają swoisty, przenikliwy zapach, gorzkawy smak oraz zawierają dużo białka. Kozieradkę stosuje się przede wszystkim do sałatek, sosów, zup oraz wszelkich dań kuchni wschodniej, jako dodatek do innych przypraw (np. curry), a także zanęt wędkarskich.
Kozieradka poprawia apetyt oraz przyczynia się do podniesienia naturalnego poziomu testosteronu w organizmie. Pomaga tym samym w budowie masy mięśniowej i zwiększa libido. Zalecana jest do stosowania jako suplement diety w kulturystyce. Nie daje niesamowitych rezultatów, ale jest dosyć tania w przeciwieństwie do drogich, egzotycznych specyfików ziołowych.

Zastosowanie:
Kozieradkę stosuje się przede wszystkim do sałatek, sosów, zup oraz wszelkich dań kuchni wschodniej. Używana jest również jako dodatek do innych mieszanek ziołowych.

KOZIERADKA

Może zainteresują Ciebie również....