Co potrzebujemy?
* 500 g mięsa mielonego (ja użyłam mielonego z szynki)
* 1 cebula
* 2 strączki chili
* 5 ząbków czosnku
* papryka czerwona surowa
* puszka fasoli w sosie
* puszka kukurydzy
* puszka pomidorów bez skorki
* kartonik przecieru pomidorowego
* oliwa do smażenia
* sól, pieprz, papryka w proszku, sos sojowy
* bardzo gęsta, kwaśna śmietana
* trójkąty tortilli
* kawałek sera żółtego- do posypania tortilli i całego dania
Przygotowanie :
W garnuszku na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekane ząbki czosnku. Małe papryczki chili dokładnie myjemy. Jeśli danie ma być bardzo ostre, nie usuwamy pestek. Jeśli wolicie dania mniej pikantne, usuńcie pestki z chili. Chili trzeba posiekać i dodać do czosnku i cebuli.
Do cebuli, czosnku i chili dodajemy mięso mielone. Mięso podsmażamy i dodajemy sól, pieprz, sos sojowy, paprykę. Kiedy mięso będzie już ładnie wysmażone, dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, fasolę z puszki, kukurydzę, pomidory oraz sos pomidorowy. Całość mieszamy ze sobą i zostawiamy do połączenia smaków.
Dusimy wszystko na wolnym ogniu około godziny. Jeśli danie zrobi się za gęste, możemy podlać je bulionem lub wodą.
Na koniec doprawiamy dorzucamy do całości solidną garść żółtego, startego sera oraz doprawiamy wszystko do smaku. Chili con carne podajemy z tortillą, którą przez kilka minut podgrzewamy w piekarniku posypaną serem.
Idealna do ognistego chili jest zimna, gęsta śmietana.