Składniki:
Dynia 1.5kg po obraniu
uprażone nasiona dyni lub:
uprażone płatki migdałów
Serek topiony naturalny
Włoszczyzna na wywar
Mleko kokosowe
Imbir świeży tarty
Pół łyżeczki suszonego chilli
Gałka muszkatołowa
1-2 ząbki czosnku – wyciśnięte
1 duża cebula w kostkę
Wywar 1.5l bulionu
2 marchewki (te ugotowane z wywaru)
Sposób przygotowania:
Dynię obrać i pokroić w kostkę, przysmażyć z cebulą lub upiec w piekarniku w kawałkach ze skórą
Do wywaru dodać przysmażona dynię oraz 2 marchewki z wywaru i gotować aż do czasu zmięknięcia całkowicie warzyw. Dodać wyciśnięty czosnek, trochę startego imbiru,gałkę muszkatołową. Całość blenderować na mus, dodać mleko kokosowe , serek topiony, po czym zaczekać aż serek się rozpuści w kremie. Wlać do miseczki, posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów lub dyni.
Jeżeli stwierdzimy ze krem wyjdzie nam za mało gęsty możemy na szybko ugotować 2 duże ziemniaki i zblenderować z kremem. O ile wyjdzie za gęsty możemy dolać trochę wywaru , a jeśli nie mamy świeżego to ratuje nas jak najbardziej kostka warzywna.