Home Przepisy Smażony dorsz podany na płycie z soli himalajskiej

Smażony dorsz podany na płycie z soli himalajskiej

by KuchennePrzyprawy.pl

fried cod fishSkładniki:

około 0,5 kg świeżego dorsza fileta bez skóry – miałam polędwiczki z dorsza – jeszcze lepsze
świeżo zmielony pieprz
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
cytryna
2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno albo oliwy z oliwek
płyta solna z soli himalajskiej

Przygotowanie:

jajko rozmącić w misce, do talerza wsypać bułkę tartą
rybę doprawić świeżo zmielonym pieprzem, skropić sokiem z cytryny
zamoczyć w jajku, w bułce, obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony po około 2-3 minut
gorące przełożyć na płytę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na około 7 minut
wyjąć rybę razem z płytą, ustawić na kratce czy też desce i podawać – jest ona bezpośrednio talerzem, z którego możemy spożywać naszą rybę – utrzymuje temperaturę przez kilka następnych godzin
ryba wyszła soczysta, idealnie słona – można poczuć bryzę morską przy każdym kęsie
zaserwowałam ją w towarzystwie kwiatów czosnku i sałaty z granatem i oliwą

Może zainteresują Ciebie również....