Ziele angielskie to owoce korzennika lekarskiego (drzewa pimentowego) służące jako przyprawa. Znane jest także pod innymi nazwami: pieprz angielski, pieprz pachnący, piment, pieprz goździkowy i nowe korzenie. Ziele angielskie wbrew temu co sugeruje nazwa, nie pochodzi z Anglii a z Ameryki Południowej. Było ulubioną – obok wanilii – przyprawą Azteków.
Pierwsze ziarenka ziela angielskiego do Europy przywieźli towarzysze Krzysztofa Kolumba. Angielska nazwa allspice, oznaczająca przyprawę, została wymyślona przez Anglików, którzy myśleli, że jest to połączenie kilku aromatycznych przypraw, takich jak cynamon, gałka muszkatołowa i goździki. Popularność tej przyprawy na Wyspach Brytyjskich sprawiła, iż Polacy zaczęli nazywać ten owoc zielem angielskim.
Niedojrzałe owoce się zrywa i suszy. Mają one czerwono – brązową barwę, chropowatą powierzchnię, kulisty kształt, smak pieprzu, a zapach goździków. Zapach pochodzi od oleju pimentowego, którego głównym składnikiem jest eugenol. W zielu angielskim znajdują się również: żywica, garbniki, cukier, kwas jabłkowy i kwas gallusowy. Za najlepsze uważa się gatunki sprowadzone z Jamajki, Barbadosu i Kuby. Ziele angielskie ułatwia trawienie, łagodzi nerwobóle oraz objawy reumatyczne. Ponadto posiada właściwości pobudzające i antyseptyczne. Herbatka z tej przyprawy łagodzi zaburzenia jelitowe i trawienne, uśmierza kolkę i wzdęcia. Z zielem angielskim nie można również przesadzać, bo jego nadmiar powoduje problemy żołądkowe.
Ziela angielskiego używa się przy sporządzaniu wędlin, marynat, konserw, zup i podobnych potraw. Ziele angielskie jest jednym z najważniejszych składników kuchni karaibskiej. Jest także niezastąpioną przyprawą w kuchni Środkowego Wschodu, gdzie ziele angielskie używa się na równi z solą i pieprzem. Co ciekawe, w Wielkiej Brytanii używana jest nawet do deserów. Jest głównym składnikiem sosu barbecue. W Indiach sporządzane z niego są różne likiery.
Niegdyś jego zapach stosowany był jako dezodorant, a w XVIII wieku rosyjscy żołnierze wkładali je do butów, aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu.