Home Przyprawy świata Dzięgiel leśny

Dzięgiel leśny

by KuchennePrzyprawy.pl
Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny selerowatych. Występuje w Europie Środkowej i Syberii. Bylina ta osiąga do 2 m wysokości. Pędy są krótkie, brązowe na zewnątrz, a białawe w środku. Początkowo mięsiste, później stają się zdrewniałe i suche. Są ostre w smaku. Oprócz pędów wykorzystuje się także liście, kwiaty i łodygę rośliny.
Sprzedawane są w paczkach. Przed spożyciem należy odciąć kwiaty i liście, pozostawiając łodygi i pędy. Pokrojone na mniejsze kawałki powinny być gotowane pod przykryciem, na małym ogniu. Kandyzowane pędy i łodygi wykorzystywane są do dekorowania deserów, tortów i ciast. Świeże, młode pędy dodaje się do zup, słodkich i słodko-kwaśnych sosów oraz sałatek owocowych, aromatyzowanych alkoholi, likierów, piwa, odwarów i nalewek.

dz

Może zainteresują Ciebie również....