Home Przyprawy świata Trzcina cukrowa – pędy

Trzcina cukrowa – pędy

by KuchennePrzyprawy.pl
Trzcina cukrowa jest rośliną wieloletnią, należy do rodziny wiechlinowatych. Rośnie w klimacie równikowym i podrównikowym. Jest ciepło- i światłolubna. Pędy trzciny cukrowej są grube, osiągają od 3 do 6m wysokości. Zbiór pędów odbywa się poprzez podpalenie całego pola trzcinowego. Dzięki temu pozostaną tylko te części, które zawierają dużo wody. Trzcina cukrowa zbierana jest przez cały rok.
Najlepsze są młode i świeże pędy trzciny. Zawierają mniej włókna niż starsze rozłogi. Są chrupiące i soczyste. Świeże rozłogi wykorzystuje się przede wszystkim jako słodką przekąskę. Coraz częściej są pieczone, smażone i podawane w postaci słodkich pałeczek trzcinowych.

trzc

Może zainteresują Ciebie również....