Składniki
- 1 kg młodej kapusty
- 100 g oscypka
- 1 pęczek koperku
- 100 g orzeszków ziemnych uprażonych
- Sos:
- 250ml śmietany kwaśnej
- 150 ml jogurtu
- 4 łyżki octu balsamicznego białego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól ,pieprz młotkowany
- pędy wierzbówki kiprzycy
- Kapustę poszatkować w cienkie paski. Dodać posiekany koperek i starty na „łezkach” oscypek .
- Śmietanę wymieszać z jogurtem ,ubijając dodać ocet balsamiczny i oliwę .Doprawić pikantnie solą i pieprzem i pędami wierzbówki kiprzycy.
- Sos wymieszać z kapustą. Odstawić na godzinę. Sałatka dzięki dłuższemu macerowaniu staje się bardziej pikantna.
- Sałatkę nałożyć do miski i posypać orzeszkami.
- Wersja z kurczakiem,
- Piersi kurczaka pokroić w paski ,dobrze przyprawić solą ,pieprzem i papryką słodką i usmażyć.
- Wymieszać z sałatką z kapusty