Jest to roślina należąca do rodziny astrowatych. W Polsce spotykana rzadko, ale bardzo popularna w Hiszpanii, Włoszech, Niemczech i Szwajcarii. Pędy karczocha są miękkie i mięsiste w pierwszym roku. Sprzedawane są w pęczkach. Chcąc je spożyć, należy odciąć pozostałości liści, zostawiając tylko same łodygi. Później należy je umyć i pokroić na kawałki długości 8-10 cm. Gotować należy je w wodzie pod przykrywką z małą ilością kwasku i mąki. Dzięki temu zostaje zachowana ich barwa, a smak gorzki ulega zniwelowaniu. Przed i po ugotowaniu należy je oczyścić z włókien i drobnych kolców. Gdy kardy będą miękkie, odcedzić je i kilkakrotnie przelać zimną wodą. Dna kwiatostanu, tzw \” serca\” karczocha, można konserwować w puszkach.
Pędy karczocha hiszpańskiego
Poprzedni