Składniki:
spory pęczek szczawiu
4 średnie marchewki
1 pietruszka
6 średnich ziemniaków
200 ml śmietany (może być pół na pół z jogurtem)
1 żółtko
4 jajka na twardo
3 łyżeczki mąki
1 łyżka masła
1 łyżeczka posiekanego koperku
listek laurowy
1, 5 l bulionu lub kostka rosołowa
Do gorącego bulionu wrzucić liść laurowy, pietruszkę i marchew pokrojoną w kostkę.
Gotować na małym ogniu około 20 minut, dorzucić cząstki ziemniaków.
Szczaw umyć, pozbawić twardych szypułek, pokroić i podsmażyć na maśle.
Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, wlać zahartowaną śmietanę dokłądnie wymieszaną z mąką, a po kilku minutach szczaw i koperek.
Gotować na małym ogniu około 10 minut.
Gdy zupa nieco przestygnie, szybko wymieszać z rozkłóconym żółtkiem. Dodać pokrojone jajka na twardo.
Smacznego! 😉