Czosnaczek kwitnie od kwietnia do czerwca. Owocem jest wydłużona łuszczyna (3-5 cm długości) z drobnymi okrągłymi czarnymi nasionami.
Występuje na terenie całego kraju w zaroślach, na brzegach lasów lub w widnych i wilgotnych lasach.
Jadalne są młode pędy, liście i nasiona. Liście czosnaczku zbiera się przede wszystkim na wiosnę a później, aż do jesieni, wykształcone młode pędy. Do potraw dodaje się w stanie świeżym drobno pokrojone. Może być stosowany wszędzie tam, gdzie czosnek – do zup, sosów, placków ziemniaczanych, past twarogowych, baraniny i potraw z mięsa mielonego. Świeże liście można zastąpić zmielonymi nasionami. Po upieczeniu w cieście podpłomykowym otrzymamy pieczywo czosnkowe.
Dojrzałe nasiona – rozgniecione i zmieszane z octem dają musztardę.
Czosnaczek
Poprzedni