Home Przepisy Ciastka lniano – owsiane

Ciastka lniano – owsiane

by KuchennePrzyprawy.pl

ciastko lniane

Składniki
3/4 szklanki zmielonych nasion lnu
3/4 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru

100g masła
1 łyżka melasy / miodu

1 białko

Rozpuścić masło z melasą. Ostudzić.

Nasion lnu nie mielimy zbyt mocno. Wystarczy kilka sekund w młynku.
Płatki owsiane lekko uprażyć na patelni.

Łączymy wszystkie suche składniki. Dodajemy ostudzone masło. Połączyć łyżką. Dodać białko, wyrobić ciasto ręką. Część ciasta kładziemy pomiędzy 2 warstwy folii spożywczej, wałkujemy, wykrajamy kółka.

Piec 13 minut w mocno nagrzanym piekarniku. Lekko urosną.

Z tych proporcji możecie zrobić 22 ciasteczka

Może zainteresują Ciebie również....