Home Przyprawy świata Buk zwyczajny

Buk zwyczajny

by KuchennePrzyprawy.pl

Występuje w południowej i północno-zachodniej Polsce, tworząc lasy liściaste (np. W Bieszczadach) i mieszane.’
Jadane są owoce (bukiew). Owoce zawierają szkodliwą faginę oraz kwas szczawiowy i dlatego na surowo można zjeść tylko niewielką ilość albo prażone i zmielone używać do wyrobu słodyczy lub skandynawskiej kok – namiastki kawy. Można też wycisnąć z nich olej, który już nie zawiera szkodliwych substancji. Wg podręcznika MON po wysuszeniu i uprażeniu nasion można je zemleć na mąkę, z której za pomocą gorącej wody można oddzielić olej a resztę przeznaczyć do pieczenia chleba.

Liście bukowe przyrządzane jak szpinak lub kapusta należały do tzw. potraw głodowych. Młode kwaskowate listki można jeść prosto z drzew – są bardzo orzeźwiające. Później liście są mniej smaczne i bardziej włókniste ale ciągle pożywne.

buk

Może zainteresują Ciebie również....